Rodzaje pizzy

Goździki

Goździki, to dość powszechnie znana przyprawa, która choć często wykorzystywana w kuchni, wciąż nie do końca doceniona. Jej właściwości lecznicze warte są więc zebrania i przypomnienia. Sprawdźcie też do czego stosować goździki. Zapewniamy, że warto to wiedzieć! Popularne „goździki” są ususzonymi pąkami kwiatowymi goździkowca korzennego.

Niezbędne do makijażu

Kiełki lucerny

Aż trudno uwierzyć, że kiełki lucerny zawierają tak cenne właściwości zdrowotne. Niepozorne z wyglądu kiełki, oprócz delikatnego smaku, serwują organizmowi sporą dawkę zdrowia. Co dokładnie w sobie kryją? Zobacz i przekonaj się, że warto dodać je do swojego menu. W starożytnej medycynie chińskiej młode kiełki alfalfa stosowano głównie przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Zawierają …

Składniki odżywcze ważne dla naszych kości

Zdrowe, mocne kości można zachować na długie lata. Trzeba jednak pamiętać, aby w naszej diecie nie zabrakło produktów dostarczających składników mineralnych istotnych dla zdrowia naszych kości. Jeśli ich zabraknie, struktura kości zacznie się osłabiać. Szczególnie na problemy z kośćcem narażone są kobiety w okresie menopauzy. Na skutek zmian hormonalnych może bowiem dochodzić do powstania osteoporozy. …

Szczaw – idealny lek na wszystko?

Jak wiemy, produkty idealne nie istnieję. Nawet wiele tzw. superfoods pomagając na jedno mogą niekorzystnie działać na coś innego. Szczaw nie jest wyjątkiem. Szczaw ma wiele cudownych właściwości, ale ma też drobny minus – sporą ilość kwasu szczawiowego, który wiążąc zawarty w pokarmie wapń sprawia, że staje się nieprzyswajalny dla organizmu. Dodatkowo, w konsekwencji działania …

Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Choroby serca atakują ludzi w bardzo różnym wieku. Są przypadłością zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Aby uniknąć choroby serca, należy nie tylko regularnie uprawiać sport, ale również odpowiednio się odżywiać. Nasze serce najbardziej lubi dietę śródziemnomorską. Poniżej garść porad, co powinno jak najczęściej pojawiać się na talerzu, aby cieszyć się zdrowym, silnym sercem.

Szczaw – właściwości

Zacznijmy od przypomnienia, jakie cenne witaminy i minerały skrywają te zielone listki. Wartości podajemy w 100 gramach surowego szczawiu. Szczaw – witaminy: Witamina C – 48.0mg Tiamina – 0.040mg Ryboflawina – 0.100mg Niacyna – 0.500mg Witamina B6 – 0.122mg Kwas foliowy – 13µg Witamina A – 4000IU. Szczaw – minerały: Wapń – 44mg Żelazo – 2.40mg  Magnez …

Leki z domowej apteki: jak poprawić trawienie?

Wiele osób uskarża się na takie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zgaga, biegunka, gazy czy nudności. Jak się okazuje, można sobie z nimi naprawdę skutecznie poradzić, niekoniecznie sięgając od razu po środki farmakologiczne. Wiele ziół bardzo dobrze wpływa na kondycję naszego układu pokarmowego. Zobaczmy po co warto sięgnąć, jeśli chcemy cieszyć się perfekcyjnie pracującym …

Kapusta pak choy – 5 cennych właściwości dla zdrowia i urody

Zawarte w niej przeciwutleniacze, fitosanitarne składniki odżywcze i witaminy, wspomagają niszczenie rodników w organizmie, chronią nasze komórki, zmniejszają stany zapalne i działają przeciwnowotworowo. Reguluje także ciśnienie. Dzięki zawartości błonnika, poprawia metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jest cennym źródłem żelaza i pomaga w zwalczeniu anemii. Posiada w swoim składzie witaminę C, witaminy z grupy B …