Zacznijmy od przypomnienia, jakie cenne witaminy i minerały skrywają te zielone listki. Wartości podajemy w 100 gramach surowego szczawiu. Szczaw – witaminy: Witamina C – 48.0mg Tiamina – 0.040mg Ryboflawina – 0.100mg Niacyna – 0.500mg Witamina B6 – 0.122mg Kwas foliowy – 13µg Witamina A – 4000IU. Szczaw – minerały: Wapń – 44mg Żelazo – 2.40mg Magnez – 103mg Fosfor – 63mg Potas – 390mg Sód – 4mg Cynk – 0.20mgWartość energetyczna w 100g surowego szczawiu: 22 kcal Wartość energetyczna w 100 gotowanego szczawiu 20 kcal.
Szczawie – zastosowanie dla zdrowia
Wszystkie gatunki szczawiu sprawdzają się na problemy z układem trawiennym – nadal, tak jak dawniej, szczaw jest wykorzystywany m.in. do walki z biegunką. Wszystko dzięki zawartym w szczawiu garbnikom, które działają na błonę śluzową jelita grubego ściągająco. Dla niejadków szczaw (wszystkie gatunki) będzie świetnym lekiem na pobudzenie apetytu. Świeże, zmiażdżone liście szczawiu zwyczajnego, w formie okładów, możemy wykorzystać na zwichnięcia, stłuczenia, oparzenia i obrzęki. Szczaw lancetowaty jest świetny jako okłady na owrzodzenia, gojące się rany, a nawet na oparzenia I i II stopnia. Szczaw tępolistny i kędzierzawy posiadają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze
Szczaw kędzierzawy dodatkowo sprawdza się jako lek na kaszel
Jeżeli szukasz informacji na temat podobnego rozwiązania to zdecydowanie powinieneś przejrzeć dostępne w Internecie możliwości, a dzięki nim dowiecie się, co dla was będzie najlepsze. Wykorzystanie możliwości internetowych pozwala znacząco oszczędzić czas. Zdecydowanie warto korzystać z podobnych wariantów, które zdobywają coraz to większe zainteresowanie.