Kuchnia włoska to mnóstwo niezwykle aromatycznych, a jednocześnie smacznych dań. Wśród nich znajduje się pizza, która podbiła cały świat. Również Polacy pokochali to danie. Każdy, kto chce zjeść pizzę w Chorzowie bez problemu znajdzie naprawdę dobrą pizzerię. W tych najlepszych pizza wypiekana jest z odpowiednio dobranej mąki. Jaka mąka jest na pizzę najlepsza?
To właśnie mąka jest najważniejszym składnikiem pizzy. To ona decyduje o tym, jaka będzie cała pizza. Kiedy postanowimy upiec pizzę z mąki kiepskiej jakości, musimy liczyć się z tym, że również cała pizza nie zachwyci smakiem. Według tradycyjnej włoskiej receptury pizzę powinno się wypiekać z mąki o typie 00.
Jak powstaje mąka?
Mąka powstaje na drodze mocnego przemiału zboża. Używa się do tego celu specjalnych maszyn rozdrabniających. Podczas obróbki oddziela się tak zwane bielmo, a więc centralną część ziarna od okrywy. To właśnie z bielma powstaje mąka. Ta typu 00 to mąka bardzo dobrze oczyszczona, o jasnym kolorze.
Cechy mąki 00
Mąka zaliczana do typu 00 jest bardzo drobno zmielona. Jest to mąka niezwykle sypka, która ma śnieżnobiały kolor. Nie zawiera w ogóle otrębów, jest lekka. To właśnie taka mąka sprawia, że ciasto po upieczeniu jest miękkie w środku, a jednocześnie bardzo chrupkie na zewnątrz. Kiedy pokryte zostanie sosem, nie nasiąka. Plusem mąki typu 00 jest również prostsze zagniatanie ciasta.
Wadą mąki typu 00 jest wysoka zawartość glutenu. To właśnie ta cecha sprawia, że z używania takiej mąki powinny zrezygnować osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, alergię bądź chorujące na celiakię.
Mąkę typu 00 w Polsce jest kupić bardzo trudno. Na szczęście właściciele pizzerii mogą ją z powodzeniem zastąpić mąką, która w Polsce jest dobrze dostępna. Najlepiej sprawdza się mąka pszenna typu 450 oraz 550. Pod względem właściwości to właśnie te rodzaje mąk są najbardziej podobne do popularnej we Włoszech mąki 00.
Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Kiedy powstaje z naprawdę dobrej mąki, mamy gwarancję, że będzie doskonałe. Mąka typ 00 to idealny wybór, ale w Polsce jest trudno dostępna. Na szczęście również z polskiej mąki można przygotować smaczną pizzę.