Pizza: danie, które zachwyca prostotą
Informacje i porady

Pizza: danie, które zachwyca prostotą

Pizza, czyli danie kuchni włoskiej, znane i lubiane jest obecnie na całym świecie. Również Polacy zaliczają się do jej miłośników, a zjedzenie pizzy w Chorzowie jest obecnie bardzo proste. Pizza jest daniem prostym, ale z całą pewnością nie jest tylko zwykłym plackiem, który upieczono, wcześniej posypując serem.

Jak przygotowywane jest ciasto na pizzę?

Podstawą każdej pizzy jest oczywiście ciasto. W dużej mierze to właśnie ono odpowiada za smak całej pizzy. Kiedy ciasto jest kiepskie, nawet najlepsze dodatki na niewiele się już zdadzą. Włosi robią ciasto na pizzę ze specjalnej mąki, która oznaczana jest symbolem 00. Do tego dochodzą świeże drożdże, a także woda, od której jakości również dużo zależy. Bardzo ważne jest, aby ciasto zagniatać wyłącznie ręcznie. Według tradycyjnej włoskiej receptury niedopuszczalne jest używanie mikserów podczas wyrabiania ciasta na pizzę. Co więcej, nawet przygotowywanie spodu powinno odbywać się wyłącznie przy pomocy rąk. Stosowanie wałka do ciasta również jest niedopuszczalne.

Jak piecze się pizzę?

W najlepszych pizzeriach pizza pieczona jest w piecach chlebowych, które opalane są drewnem. W tym tkwi sekret wyjątkowego smaku pizzy. W piecu panuje temperatura około czterystu stopni, co sprawia, że proces pieczenia jest naprawdę krótki. Dzięki temu pizza jest chrupiąca z wierzchu, a ciągnąca się w środku.

Jakie są rodzaje pizzy?

Jeśli zapytamy Włocha o to, ile jest rodzajów pizzy, odpowie nam, że około pięćdziesiąt. Nie wszystkie są jednak dobrze znane. Najsłynniejsza pizza to oczywiście Margherita, która powstała za sprawą Małgorzaty Sabaudzkiej. To również dzięki niej pizza stała się potrawą uwielbianą. Na Marghericie znajdzie sos pomidorowy, mozzarellę oraz świeżą bazylię. Jest to pizza prosta, a jednocześnie wyjątkowo smaczna. Jeśli chcemy sprawdzić, jaką pizzę oferuje dana pizzeria, warto sięgnąć właśnie po Margheritę. Do znanych rodzajów pizzy zalicza się również marinara, napoletana, caprese. Warto pamiętać, że zgodnie z włoskimi tradycjami na pizzy może znajdować się nie więcej niż cztery składniki.

Więcej informacji na https://www.pizzadominium.pl/lokale/chorzow

Przeczytaj również:

Sprawdź też

Dodaj komentarz