Klimatyczne włoskie restauracje z nastrojową włoską muzyką w tle bardzo przypadły nam do gustu. Można w nich zjeść pyszne włoskie dania z pizzą na czele. Jak pizzaiolo przygotowuje pizzę?
Zanim pizza trafi do pieca
Ciasto na pizzę przygotowuje się przez kilka godzin. W zasadzie pizzaiolo przygotowuje je przez kilka minut, bo tyle czasu potrzeba, aby zagnieść ciasto z mąki, wody, odrobiny soli i oliwy. Pozostały czas ciasto spędza w chłodnym miejscu (na przykład w lodówce), gdzie bardzo powoli wyrasta. Do zagniata ciasta, a później do formowania go dobry pizzaiolo nie używa żadnych maszyn, robi to ręcznie. W wielu restauracjach ciasto na pizzę formowane jest w okrągły placek na oczach gości. To ogromna przyjemność patrzeć, jak kilkoma zgrabnymi ruchami dłoni nieforemny kawałek ciasta zamienia się w okrągły placek. Na gotowym placku można już układać dodatki i wkładać pizzę na pieca. W najlepszych restauracjach są to piece opalane drewnem. Nie wszystkie polskie restauracje mają możliwość zamontowania takiego pieca, często więc pizzę piecze się w piecach elektrycznych. Temperatura pieczenia jest bardzo wysoka, dlatego pizza spędza w piecu maksymalnie 10 minut. Dobrze upieczoną pizzę można poznać po lekko uniesionych i zarumienionych brzegach. Jej środek powinien być pulchny.
Składniki na wierzch pizzy
Mogą być bardzo różne. Na tradycyjnej pizzy po marynarsku (najstarsza odmiana pizzy) na wierzchu są tylko pomidory i zioła. Równie mało składników zawiera kolejna, klasyczna wersja tego dania, czyli pizza margherita. Na tej z kolei znajdziemy wyłącznie pomidory, ser mozzarella i bazylię. Polacy wolą jednak pizzę z większą ilością dodatków. Chętnie zamawiamy pizzę z owocami morza, szynką, oliwkami, pieczarkami albo karczochami. Czasem na pizzy pojawia się także boczek albo kiełbasa. W niektórych polskich restauracjach, których specjalnością jest włoska pizza, przyrządza się ją tak, aby na jednym placku znalazły się cztery różne smaki. Taka podzielona na sekcje pizza cieszy się dużą popularnością.