Coraz chętniej Polacy jadają na mieście. Zamiast popularnych fast foodów wybierane są restauracje. Wśród nich popularnością cieszą się te z kuchnią włoską. W karcie tych restauracji nie może oczywiście zabraknąć wyjątkowo chętnie zamawianego dania: pizzy.
Skąd pochodzi pizza?
Za ojczyznę pizzy większość z nas uważa Włochy. Okazuje się jednak, że cienkie, płaskie chlebki posmarowane oliwą i posypane czosnkiem oraz ziołami jadali mieszkańcy starożytnej Grecji. Po podbiciu Grecji placki trafiły do Rzymu, a stamtąd do Neapolu. Gdy po odkryciu Ameryki pomidory trafiły do Europy, mieszkańcy tego miasta wzbogacili płaskie, drożdżowe placki o to warzywo. Włoska pizza stała się bardzo popularna najpierw w Stanach Zjednoczonych, a później także w innych krajach. Pizzę sprzedaje się z dzisiaj z ulicznych budek, w restauracjach i pizzeriach.
Jaką pizzę zamawiamy najchętniej?
Każdy włoski region ma swoją własną, lokalną odmianę pizzy. We Włoszech, ale także w wielu polskich restauracjach można zjeść pizzę po marynarsku. Jak wiele innych rodzajów tradycyjnej włoskiej pizzy, także pizza marinara ma na wierzchu bardzo mało składników. Na płaskim drożdżowym placku układa się pomidory, czosnek, bazylię, oregano. Całość skrapia się oliwą. Inną prostą pizzę rozsławiła królowa Małgorzata Sabaudzka. Przygotowana po raz pierwszy z okazji wizyty w Neapolu pary królewskiej pizza dziś nosi imię królowej. Pizza margherita składa się tylko z trzech składników: pomidorów, mozzarelli i bazylii. Wzorem wielu włoskich pizzerii także w niektórych polskich można zamówić pizzę sprzedawaną na kawałki. Tego typu pizza zamawiana jest najczęściej przez osoby, które chcą zjeść szybki coś na ciepło. Pizzę na kawałki zamawia się na wynos. Chrupiące ciasto to jedna z cech charakterystycznych dla dobrej pizzy. O jej smaku decydują także świeże dodatki. W restauracjach Polacy chętnie zamawiają pizzę z szynką i ananasem, czyli pizzę hawajską. Inne popularne dodatki to: pieczarki i papryka. Pojawiają się również pizze na słodko.