Witamina K jest ona niezbędna do budowy białek odpowiadających za krzepnięcie krwi, zapobiega także złamaniom będącym następstwem osteoporozy. Występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, brokuły, brukselka, sałata, boćwina. Witamina E chroni komórki przed utleniaczami, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacniania krwionośne, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wspomaga leczenie bezpłodności u mężczyzn.
Znajdziesz ją marchewkach, brukselce i innych zielonolistnych warzywach
Nieznane właściwości witaminy P. Witamina P jest niezbędna do odpowiedniego przyswajania witaminy C. Dlaczego jeszcze jest ważna, i do czego może doprowadzić jej niedobór – sprawdź! Witamina P jest niezbędna do odpowiedniego przyswajania witaminy C. Dlaczego jeszcze jest ważna, i do czego może doprowadzić jej niedobór – sprawdź! Zaliczana do grupy witamin B, i określana symbolami B3 lub PP, witamina P jest produkowana przez nasz organizm. Ze względu na jej wagę warto zadbać o odpowiedni poziom tej witaminy także poprzez dodatkowe źródła, takie jak: owoce cytrusowe, morele, wiśnie, jeżyny, aronia, czarny bez, czarna porzeczka, kapary, szczaw, gryka i papryka.
A dlaczego właściwie jest ważna?
Poznaj jej właściwości. Jeżeli szukasz informacji na temat podobnego rozwiązania to zdecydowanie powinieneś przejrzeć dostępne w Internecie możliwości, a dzięki nim dowiecie się, co dla was będzie najlepsze. Wykorzystanie możliwości internetowych pozwala znacząco oszczędzić czas. Zdecydowanie warto korzystać z podobnych wariantów, które zdobywają coraz to większe zainteresowanie.