Goździki, to dość powszechnie znana przyprawa, która choć często wykorzystywana w kuchni, wciąż nie do końca doceniona. Jej właściwości lecznicze warte są więc zebrania i przypomnienia. Sprawdźcie też do czego stosować goździki. Zapewniamy, że warto to wiedzieć! Popularne „goździki” są ususzonymi pąkami kwiatowymi goździkowca korzennego.
Goździkowiec pochodzi z Azji a jego właściwości lecznicze wykorzystywano już w starożytnych Chinach
Z Chin za pośrednictwem arabskich kupców goździki przywędrowały do Europy, a konkretnie do Wenecji. Dziś ich właściwości lecznicze , będące w dużej mierze zasługą zawartości eugenolu – znają obywatele wielu kontynentów. Goździki – właściwości lecznicze i zastosowanie. Niemal wszyscy wiemy, że goździki sprawdzają się na ból zęba, ale to nie wszystkie właściwości przyprawy. Jakie jeszcze ma właściwości? Zawarty w goździkach eugenol działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, oraz spowalnia rozwój choroby nowotworowej. Goździki działają przeciwbólowo znieczulająco.
Działają odświeżająco i sprawdzają się w przypadku nieświeżego oddechu
Goździki wspomagają produkcję insuliny i obniżą poziom glukozy, trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu LDL. Mogą przeciwdziałać zawałom serca. Ich antyseptyczne właściwości lecznicze sprawiają, że goździki są świetne na przeziębienie i grypę. Łagodzą ból gardła, kaszel a nawet są pomocne w udrożnianiu zatkanego nosa. Jeżeli szukasz informacji na temat podobnego rozwiązania to zdecydowanie powinieneś przejrzeć dostępne w Internecie możliwości, a dzięki nim dowiecie się, co dla was będzie najlepsze. Wykorzystanie możliwości internetowych pozwala znacząco oszczędzić czas. Zdecydowanie warto korzystać z podobnych wariantów, które zdobywają coraz to większe zainteresowanie.