Miód Manuka

Miód Manuka to wyjątkowy miód z Nowej Zelandii. Świat już docenił jego cudowne właściwości. Prawdopodobnie boom na jego spożywanie i stosowanie w celach urodowych dotrze niedługo do Polski. Od innych miodów odróżnia go wysokie stężenie istotnego dla zdrowia związku – metyloglioksalu, który jest naturalnym antybiotykiem. Miód Manuka zawiera go od 30 do 80 mg/kg, podczas …

Napój z aloesu – dodatkowe czynniki

Dodatkowym plusem napoju z aloesu jest fakt, że nie zawieraj konserwantów, więc spokojnie mogą go pić także dzieci. Po schłodzeniu doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem go do swojej diety. A na pewno będzie o wiele lepsze dla Ciebie niż cola, którą pochłaniamy w ogromnych ilościach, ponieważ jego wartość energetyczna …

Ulubiona przez wszystkich - smaczna pizza

Niebieskie owoce- poznaj ich cenne właściwości

Borówka, jagoda, czernica, czarna jagoda – ten drobny leśny owoc ma kilka nazw i wiele dobroczynnych właściwości. Borówka bogata jest bowiem w cenne witaminy. Borówki to naturalna skarbnica witamin. Te leśne małe owoce bogate są w witaminy takie jak: witamina C, A, E. Borówki znane są ze swoich właściwości rozluźniających, wspomagających trawienie. Spożywając dziennie 1 …

Cenne witaminy dla naszego organizmu

Witamina K jest ona niezbędna do budowy białek odpowiadających za krzepnięcie krwi, zapobiega także złamaniom będącym następstwem osteoporozy. Występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, brokuły, brukselka, sałata, boćwina. Witamina E chroni komórki przed utleniaczami, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacniania krwionośne, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wspomaga …

Dobre zioła na zdrowie

Doskonały dodatek do ryby. Koper charakteryzuje się specyficznym anyżkowym posmakiem, co nie każdemu może smakować. Wydobywa smak potraw przyrządzonych na bazie kremu. To zioło także nie lubi wysokiej temperatury, więc nie gotuj go zbyt długo, albo zmieszaj z ostrymi przyprawami, jak na przykład czosnek. W krajach skandynawskich, skąd pochodzi koper, jest on dodawany do sałatek …