Miód Manuka to wyjątkowy miód z Nowej Zelandii. Świat już docenił jego cudowne właściwości. Prawdopodobnie boom na jego spożywanie i stosowanie w celach urodowych dotrze niedługo do Polski. Od innych miodów odróżnia go wysokie stężenie istotnego dla zdrowia związku – metyloglioksalu, który jest naturalnym antybiotykiem. Miód Manuka zawiera go od 30 do 80 mg/kg, podczas …
Napój z aloesu – dodatkowe czynniki
Dodatkowym plusem napoju z aloesu jest fakt, że nie zawieraj konserwantów, więc spokojnie mogą go pić także dzieci. Po schłodzeniu doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem go do swojej diety. A na pewno będzie o wiele lepsze dla Ciebie niż cola, którą pochłaniamy w ogromnych ilościach, ponieważ jego wartość energetyczna …
Poznaj cenne właściwości jagód
Jak dowodzą badania przeprowadzone przez chińskich naukowców, czarna herbata posiada wysokie poziomy polisacharydów, które mogą przyczynić się do mniejszego absorbowania glukozy ze spożywanych przez nas produktów.
Niebieskie owoce- poznaj ich cenne właściwości
Borówka, jagoda, czernica, czarna jagoda – ten drobny leśny owoc ma kilka nazw i wiele dobroczynnych właściwości. Borówka bogata jest bowiem w cenne witaminy. Borówki to naturalna skarbnica witamin. Te leśne małe owoce bogate są w witaminy takie jak: witamina C, A, E. Borówki znane są ze swoich właściwości rozluźniających, wspomagających trawienie. Spożywając dziennie 1 …
Witamina P – właściwości
Wpływa na odpowiednie wchłanianie i przyswajanie witaminy C. Ma działanie przeciwgrzybiczne i przeciwalergiczne. Ma korzystny wpływ na poprawne funkcjonowanie mózgu i dobry stan psychiczny człowieka. Uczestniczy w procesie rozkładu węglowodanów i kwasów tłuszczowych.
Cenne witaminy dla naszego organizmu
Witamina K jest ona niezbędna do budowy białek odpowiadających za krzepnięcie krwi, zapobiega także złamaniom będącym następstwem osteoporozy. Występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, brokuły, brukselka, sałata, boćwina. Witamina E chroni komórki przed utleniaczami, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacniania krwionośne, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wspomaga …
Witaminy z grupy B- poznaj ich cenne właściwości
Witamina B3 (PP) pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na układ nerwowy, poprawia ukrwienie skóry i stan włosów. Źródłem witaminy B3 znajdziesz w takich warzywach jak pomidory, biała kapusta, cebula i marchew.
Jakie zioła wybrać?
Kuchnia bez czosnku? Niemożliwe! Jego mocny smak pasuje do wielu potraw, takich jak mięso, farsze i warzywa. W trakcie gotowania czosnek wzmacnia swój smak, ale traci go, gdy jest gotowany za długo. Uwaga na smażenie – gdy czosnek zaczyna ciemnieć, staje się gorzki!
Dobre zioła na zdrowie
Doskonały dodatek do ryby. Koper charakteryzuje się specyficznym anyżkowym posmakiem, co nie każdemu może smakować. Wydobywa smak potraw przyrządzonych na bazie kremu. To zioło także nie lubi wysokiej temperatury, więc nie gotuj go zbyt długo, albo zmieszaj z ostrymi przyprawami, jak na przykład czosnek. W krajach skandynawskich, skąd pochodzi koper, jest on dodawany do sałatek …