zdrowie

Dobre zioła na zdrowie

Doskonały dodatek do ryby. Koper charakteryzuje się specyficznym anyżkowym posmakiem, co nie każdemu może smakować. Wydobywa smak potraw przyrządzonych na bazie kremu. To zioło także nie lubi wysokiej temperatury, więc nie gotuj go zbyt długo, albo zmieszaj z ostrymi przyprawami, jak na przykład czosnek. W krajach skandynawskich, skąd pochodzi koper, jest on dodawany do sałatek sezonowych, marynat i klopsików.

Bazylia to smak kuchni włoskiej

Zioło to doskonale pasuje do czosnku, oliwy z oliwek i cytryny, ale również do letnich warzyw, świeżego sera, mięsa (surowego i gotowanego), jajek, ryb i owoców. Spróbuj tego zioła z morelami lub truskawkami, bo wzmacnia ich smak. Jedyną wadą bazylii jest jej wielkość i wrażliwość – źle znosi wysoką temperaturę (musi być dodawana dopiero na sam koniec gotowania), a zerwana nie utrzymuje się długo. Dlatego też często jest przerabiana na Pesto – mieszankę bazylii, oliwy z oliwek i różnych dodatków, którą można dodawać do makaronu, smarować pieczywo lub doprawiać zupy. I ciekawostka – czy wiesz, że bazylia odstrasza komary?!

Mięta to kolejne bardzo popularne zioło, cenione ze względu na swój świeży smak

Mięta – zwyczajna lub pieprzowa – często dodawana jest do deserów, by wzmocnić smak czekolady, cytrusów i owoców tropikalnych. Mięta jest wyśmienita z kozim serem, jogurtem, twarogiem i pikantnymi daniami. Spróbuj dodać ją do jagnięciny i królika. Ale tylko odrobinę – bo jest bardzo intensywna. Mięta pieprzowa jest doskonałym środkiem antyseptycznym i ma działanie przeciwskurczowe. Szczaw jest kwaskowy i dość cierpki, dlatego też jest doskonały do gotowania z drobiem, jajkami i rybą, ale można go również jeść jak warzywo (ugotuj go tak, jak szpinak). Dodanie szpinaku do faszerowanego mięsa i ryb sprawi, że mięso i ości będą bardziej miękkie. Uwaga, szczaw może przebarwiać naczynia, dlatego używaj wyłącznie naczyń ze stali nierdzewnej. Estragon ma mocny smak, który doskonale komponuje się z rybą i drobiem, a także z sosami. To także jedno z niewielu ziół, które dobrze znoszą wysoką temperaturę. Używaj go do farszu lub marynat. Estragon traci swój smak, gdy wyschnie, lepiej jest go zamrozić, a najlepiej używać świeży.

Przeczytaj również:

Beauty Expert

Kosmetykami jak i makijażem zajmuję się od kilku lat.. Pracowałam dla wielu klientów oraz na planach kilku polskich seriali, gdzie miałam do czynienia z przeróżnymi ludźmi. W wolnych chwilach lubię przelewać swoje przemyślenia na stronie bądź forach internetowych :-)

Sprawdź też

Dodaj komentarz