zdrowie

Cykoria – właściwości i zastosowanie w kuchni

Cykoria to fantastyczny dodatek do sałatek! Możesz ją także stosować do kanapek zamiast sałaty, ale pamiętaj, że smak cykorii jest dużo bardziej wyrazisty i zbyt duża jej ilość może sprawić, że jej smak będzie dominował nad smakami pozostałych składników.

Owoce goji

Owoce goji znane też pod nazwą jagody goji to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Mieszkańcy Azji znają właściwości owoców goji od tysięcy lat, pora żebyś poznała je i ty! Jeżeli szukasz informacji na temat podobnego rozwiązania to zdecydowanie powinieneś przejrzeć dostępne w Internecie możliwości, a dzięki nim dowiecie się, co dla was będzie najlepsze. Wykorzystanie możliwości internetowych pozwala znacząco oszczędzić czas. Zdecydowanie warto korzystać z podobnych wariantów, które zdobywają coraz to większe zainteresowanie. Jagody goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W Azji dobroczynne właściwości owoców goji są znane już od tysięcy lat. Są składnikiem większości ziołowych specyfików w Chinach, gdzie także co roku odbywa się festiwal, którego tematem przewodnim są właśnie owoce goji.

Co takiego sprawia, że jagody goji są aż tak cenione i nazywane nawet „czerwonym diamentem”?

Przede wszystkim są bogactwem składników odżywczych. Dzięki nim wzmocnisz swoją odporność, poprawisz wzrok, osłonią wątrobę. Ze względu na zawarte w nich antyoksydanty, mają nawet działanie przedłużające życie, gdyż spowalniają one procesy starzenia i wspomagają bodowę nowych i regenerację starych komórek organizmu. Jakie jeszcze właściwości posiadają owoce goji? Ze wszystkich owoców zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german. Właśnie dzięki błonnikowi owoce kolcowoju, czyli właśnie owoce goij, są świetną przekąską dla osób dbających o linię, gdyż regulują układ trawienny. Polisacharydy natomiast odpowiadają za prawidłową kolonizcję jelit florą bakteryjną. Owocje goji najlepiej jeść świeże, natomiast ze względu na to, że w naszym kraju nie są aż takie powszechne i nie można kupić ich wszędzie, dobrym zamiennikiem będzie także forma suszona. Można je dorzucać do napojów, zup, czy potraw warzywnych. Świetnie smakują także jako dodatek do porannego musli. Na rynku dostępny jest także sok z owoców kolcowoju, który dostarczy tyle samo wartości odżywczych, co świeże.

Przeczytaj również:

Beauty Expert

Kosmetykami jak i makijażem zajmuję się od kilku lat.. Pracowałam dla wielu klientów oraz na planach kilku polskich seriali, gdzie miałam do czynienia z przeróżnymi ludźmi. W wolnych chwilach lubię przelewać swoje przemyślenia na stronie bądź forach internetowych :-)

Sprawdź też

Dodaj komentarz