Pochodząca z Włoch pizza jest obecnie daniem międzynarodowym. Jest znana i lubiana na całym świecie. Także w Polsce nie brakuje restauracji, w których można zamówić to proste, ale jakże smaczne danie.
Rodzaje pizzy, które można zjeść we włoskich restauracjach
W każdym regionie Włoch opracowane zostały receptury na pizzę, które są charakterystyczne tylko dla nich. Po części jest to efekt tego, że pizza przygotowywana była tylko z lokalnych produktów. W Neapolu do przygotowania pizzy margherita używana jest mozzarella, pomidory San Marzano i bazylia. W południowych regionach Włoch używa się nie tylko innych dodatków niż na północy; również ciasto jest grubsze. Nie zawsze też pizza jest okrągła: na Sycylii piecze się często pizzę prostokątną. Na Sycylii można zjeść pizzę z filetami anchois, cebulą, ziołami, pomidorami i bardzo intensywnym w smaku serem caciocavalloy. Polacy chętnie zamawiają nie tylko pizzę margheritę, ale także wymyśloną ponad 55 lat temu w Kanadzie pizzę hawajską. Na wierzchu pizzy hawajskiej kucharz układa ananasy i szynkę. Oczywiście nie brakuje w niej także sosu pomidorowego i sera. We Włoszech, czasem także w niektórych polskich restauracjach, można zamówić także pizzę Bianca. To biała pizza, w której nie ma sosu pomidorowego. Na wierzchu placka układa się czosnek, igiełki świeżego rozmarynu. Całość skropiona jest oliwą.
Jaka pizza jest jeszcze popularna?
Włoska pizza to 3, najwyżej 4 składniki ułożone na drożdżowym placku. O tym, jakie składniki zostaną użyte często decyduje fantazja kucharza albo kulinarne przyzwyczajenia klientów. W Polsce nie zbyt wielu amatorów skromnej pizzy we typowo włoskiej wersji. Wolimy, gdy dodatków jest mimo wszystko więcej niż tylko 3-4. Chętnie wybierane dodatki to: pieczarki, szynka, salami lub inna kiełbasa, kukurydza. Nie zawsze też używana jest mozzarella. W wielu restauracjach, szczególnie w tych na południu Polski, zamiast mozzarelli używany jest nasz rodzimy ser: oscypek. Pizza z oscypkiem smakuje równie wybornie.