Bez kategorii

O pizzy słów kilka

Ulubionym daniem wielu z nas jest pizza. Nie lubimy jednak przygotowywać jej w domu, chętnie za to chodzimy na pizzę do restauracji lub pizzerii. Jaką pizzę warto w  nich zamówić?

Każdy włoski region ma własne receptury na pizzę, dlatego jest wariantów jest całe mnóstwo. W restauracjach z włoską kuchnią w karcie jedno z pierwszych miejsc zajmuje tradycyjna pizza neapolitana. Pizza neapolitańska występuje w trzech wersjach: marinara, mastunicola, margherita. Restauracje w Polsce, które chcą sprzedawać pizzę neapolitańską muszą uzyskać certyfikat wydawany przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. W restauracjach, które otrzymały ten certyfikat pizza pieczona jest w piecach, w których temperatura przekracza 400 stopni Celsjusza. Do tego zatrudniają one pizzaiolo, którzy wiedzę o tajnikach przygotowywania neapolitańskiej pizzy poznają na specjalnych kursach organizowanych w Neapolu. Pizzą neapolitańską jemy nożem!

Wielu Polaków chętnie zamawia pizzę na grubym cieście. Nie świadczy to o ich niewiedzy na temat tego dania. Mitem jest bowiem to, że pizza jest wyłącznie na cienkim cieście. Grubą pizzę i do tego prostokątną można zjeść na Sycylii. Składniki sycylijskiej pizzy są inne niż neapolitańskiej. Ta sycylijska ma na wierzchu anchois, cebulę, oregano i ser cacciavalloy. Przynajmniej raz wybierając się do restauracji na pizzę warto sprawdzić, czy w karcie jest pizza Bianca. Warto ją zamówić, gdyż jest to pizza, w której nie ma sosu pomidorowego. Pizza Bianca może nie zawierać żadnego sosu, ale może też zostać przygotowana z sosem beszamelowym. To biały sos, który przygotowuje się z masła, mąki i mleka, szczypty soki i gałki muszkatołowej.

Wiele włoskich wersji pizzy zostało spolszczonych. Jest to efekt tego, że nie wszyscy z nas lubią pizzę składającą się z bardzo małej ilości składników. Znawcy tego włoskiego dania uważają, że zbyt duża liczba składników, które do tego nie zawsze do siebie pasują, może tylko to danie zepsuć. Prostota jest bowiem znakiem rozpoznawczym pizzy.

Przeczytaj również:

Beauty Expert

Kosmetykami jak i makijażem zajmuję się od kilku lat.. Pracowałam dla wielu klientów oraz na planach kilku polskich seriali, gdzie miałam do czynienia z przeróżnymi ludźmi. W wolnych chwilach lubię przelewać swoje przemyślenia na stronie bądź forach internetowych :-)

Sprawdź też

Dodaj komentarz