Stawiając na odpowiednie produkty żywnościowe, możemy istotnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Podpowiadamy na co warto postawić, jeśli nie chcemy borykać się z problemami z sercem.
Tłuste ryby morskie
Zalicza się do nich:
– śledzie;
– makrele;
– sardynki;
– tuńczyka;
– łososia.
Wymienione ryby to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie dzięki nim ryby wpływają na zmniejszenie stężenia trójglicerydów we krwi. Wykazują również działanie przeciwzakrzepowe. Regularnie jedzone pomagają również obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Tłuste ryby powinny na naszym stole pojawiać się nie rzadziej, jak dwa razy w ciągu tygodnia.
Świeże zioła
Idealnie nadają się do zastąpienia soli. Sięgać warto po rozmaryn, bazylię, tymianek, oregano. Wpływają one naprawdę korzystnie na nasze serce. Idealnie byłoby, gdybyśmy dodawali je do każdej potrawy, rezygnując tym samym z soli.
Mleko i jego przetwory
Dostarczają dużych ilości wapnia, czyli pierwiastka niezbędnego do prawidłowej pracy serca. Jeśli jego poziom w organizmie jest zbyt niski, może dojść nawet do samoistnego zatrzymania się akcji serca. Wapń w połączeniu z potasem wpływa również na wartość ciśnienia tętniczego krwi. Każdego dnia powinniśmy wypijać dwie szklanki mleka. Należy jednak pamiętać, aby sięgać po nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu.
Oleje roślinne i oliwa
Lekarze kardiolodzy szczególnie mocno zachęcają do spożywania oliwy oraz oleju rzepakowego. Istotnego jest, aby był to olej z pierwszego tłoczenia. Te dwa rodzaje tłuszczu to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Co ważne, ich proporcje są naprawdę idealne. Z uwagi jednak na sporą kaloryczność nie należy spożywać ich w zbyt dużej ilości. W ciągu dnia możemy spożyć maksymalnie dwie łyżki oleju bądź oliwy.
Wymienione produkty to oczywiście nie wszystko, co korzystnie wpływać będzie na nasze serce. Ich lista jest zdecydowanie dłuższa. Bez wątpienia warto po nie sięgać jak najczęściej. Nasze serce naprawdę to doceni.