Lubisz wyraziste smaki i uwielbiasz przyprawy korzenne? Właściwości tych przypraw oraz podawane przez nas wskazówki dotyczące ich stosowania sprawią, że pokochasz gotowanie z jeszcze większą mocą! Przyprawy korzenne są świetnym dodatkiem do wielu potraw, ale aby używać ich w odpowiedni sposób, należy poznać ich właściwości. Dzięki nim zrozumiemy, dlaczego mistrzowie kuchni lubią dodawać do kremów nasiona anyżu utłuczone z kostką cukru, a gałkę muszkatołową stosują zarówno do mięs, jak i deserów.
Najpopularniejsze przyprawy korzenne – właściwości i wskazówki dotyczące ich stosowania:
Działa rozkurczowo, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie. Korzystnie wpływa na proces trawienia. Odznacza się słodkawym smakiem i silnym zapachem. Wskazówka: utłuczone z kostką cukru nasiona świetnie pasują do deserów, zwłaszcza biszkoptów i kremów i domowych i cukierków. Pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt. Świetnie sprawdza się do potraw mięsnych, zwłaszcza gulaszu, drobiu, ryb i małż. Wskazówka: użyte w niewielkich ilościach podkreśla smak potraw. Znakomicie komponuje się z czekoladą. Cynamon. Wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy i pomaga walczyć ze zmianami trądzikowymi. Już niewielka ilość cynamonu obniża łaknienie na słodkie.Wskazówka: użycie niewielkiej ilości cynamonu usuwa nieprzyjemny zapach z rybnych. Szczególnie polecamy do grzanego wina, marynat ze śliwek i gruszek oraz odrobinę do kawy. Galka muszkatołowa. Łagodzi bezsenność, wspomaga układ trawienny, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu chorób serca.
Wskazówka: starta gałka muszkatołowa świetnie sprawdza się jako dodatek do pasztetów, i ciast.
Jeżeli szukasz informacji na temat podobnego rozwiązania to zdecydowanie powinieneś przejrzeć dostępne w Internecie możliwości, a dzięki nim dowiecie się, co dla was będzie najlepsze. Wykorzystanie możliwości internetowych pozwala znacząco oszczędzić czas. Zdecydowanie warto korzystać z podobnych wariantów, które zdobywają coraz to większe zainteresowanie.