Wielu infekcjom towarzyszy gorączka. Osłabia organizm kiedy jest za wysoka lub długo się utrzymuje. Trzeba ją obniżyć. Można to zrobić pobudzając gruczoły potowe do bardziej intensywnej pracy. Tak działają domowe mikstury z malin, owoców dzikiej róży, czarnego bzu. Napotne mikstury najlepiej jest zażywać między godziną 18.00 a 19.00. To pora, kiedy temperatura naszego ciała jest najwyższa, także gorączka rośnie w tym czasie najbardziej.
Malina
Jest bogata w witaminy B1,B2, B6, C i E. Zawiera także potas, wapń i magnez. Maliny są bogate także w antycyjany, związki śluzowe, kwasy organiczne, które działają przeciwzapalnie i poprawiają naszą odporność. Warto sięgać po sok z malin lub napar z suszonych owoców nie tylko przy przeziębieniu, ale także przy zapaleniu gardła, krtani i jamy ustnej.
Czarny bez
Zawiera duże ilości witaminy C i A, sole mineralne, pektyny, kwasy owocowe i mnóstwo innych dobroczynnych składników. Ale uwaga! Nie należy zrywać i jeść świeżych owoców! Zawierają one sambunigrynę, która jest dla ludzi toksyczna. Podczas gotowania czy suszenia związek ten rozkłada się i jest nieszkodliwy. Napotne działanie ma zarówno odwar z suszonych owoców bzu czarnego, jak i przygotowany ze świeżych owoców sok. Odwar i sok pijemy wieczorem, między godziną 18.00 a 19.00. Zdążmy wypocić się przed zaśnięciem. Przygotowanie odwaru zajmuje trochę czasu. Owoce należy zalać bowiem zimną wodą i doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować je pod przykryciem przez 10 minut.
Dzika róża
Jej owoce zawierają ogromne ilości witaminy C. Oprócz niej także witaminę A, B1, B2, E, pektyny, garbniki, cukry. Owoce dzikiej róży działają między innymi przeciwzapalnie. Z suszonych owoców przygotowujemy herbatkę z dodatkiem łyżeczki miodu. Pijemy wczesnym wieczorem. Owoców nie zalewamy wrzątkiem, tylko gorącą wodą.
Po zażyciu każdej napotnej mikstury kładziemy się do łóżka, aby się wygrzać i porządnie spocić. Potem bierzemy prysznic, zakładamy suchą piżamę i wracamy do łóżka. Polecane terapie są skuteczne.