Biegunki, zaparcia, bóle brzucha mogą oznaczać kłopoty z jelitami. By się ich pozbyć, czasem wystarczy zmienić dietę.
Silne, kurczowe bóle brzucha zwykle po jedzeniu, do tego biegunki lub biegunki i zaparcia na przemian, mogą oznaczać zespół jelita drażliwego. Schorzenia to jest przykre, ale na szczęście nie groźne. Podobne objawy mogą dawać inne schorzenia, stąd konieczność wykonania badań laboratoryjnych, gastroskopii, kolonoskopii oraz usg jamy brzusznej.
Skierowania na te badania otrzymamy od gastrologa
Aby złagodzić krępujące objawy, sami wiele możemy zrobić. Przede wszystkim musimy zacząć regularnie jeść – 4-5 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Pierwszy jemy nie później niż godzinę po obudzeniu się, ostatni na 3 godziny przed snem. Przy zaparciach jemy więcej warzyw, owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. W kolei w czasie występowania biegunek stosujemy niskotłuszczową, lekkostrawną dietę i nie pijemy mleka. Starajmy się także wystrzegać tych produktów, po których mamy przykre objawy. Generalnie przy zespole jelita wrażliwego nie powinno się jeść tłustych mięs, warzyw strączkowych i kapustnych, czekolady, majonezu, dżemów, napojów gazowanych, soków owocowych, serów i słodzików. Zresztą sami dość szybko zauważymy, które pokarmy wywołują przykre objawy. Wskazane są: obrane ze skórki brzoskwinie, pomarańcze, banany, gotowane warzywa: ziemniaki, buraczki, dynia, marchewka, cukinia. Z mięs zalecane są: cielęcina, chuda wołowina, królik, drób. Wskazane są także chude ryby: sandacz, morszczuk, dorsz, lin.
Oczywiście konieczne są również leki
Wystarczające często są tylko te, które doraźnie łagodzą przykre objawy: środki przeciwbiegunkowe, preparaty rozkurczowe lub przeciwwzdęciowe. Można wspomóc się także naparem z mięty, melisy, ostropestu plamistego czy rumianku. Czasem jednak są one niewystarczające. Przy często nawracających problemach stosuje się leczenie mebeweryną lub trimebutną (nie można być podawana kobietom w 1.trymestrze ciąży). Farmakoterapia trwa najczęściej nawet kilka miesięcy.